'Als ik goed voor mijzelf zorg kan ik goed voor de kinderen zorgen'
25 mei 2023 

'Als ik goed voor mijzelf zorg kan ik goed voor de kinderen zorgen'

Martin Groenendijk werkt als pedagogisch medeweker op Bergse Bos.

“Je bent een fijne, zorgzame, begane en bekwame man.” Trots laat Martin Groenendijk een kaartje zien, geschreven door de ouders van zijn mentorkind Wout*. Op 1 juni aanstaande is hij precies één jaar als pedagogisch medewerker (pm’er) in dienst bij iHUB. De aanstelling van Martin is bijzonder, blijkt uit zijn verhaal.

'Ik ben streng, maar rechtvaardig'
Of ze nu samen voetballen, huiswerk maken of opruimen, Martin biedt de kinderen veiligheid, structuur en duidelijkheid. Martin: ‘Ik ben streng, maar rechtvaardig. Doe jij je taak? Dan heb je van mij geen last. Als je verzaakt? Dan stoppen we. Onlangs waarschuwde ik een jongen. Ik zei: "Mooi waterpistool. Daarmee spelen doen we buiten." Later lag er water op de vloer. Hij moest van mij dweilen; we ruimen tenslotte alles netjes op. Hij weigerde. Ik zei tegen hem: "Als je hebt opgeruimd kun je tekenen, voetballen, alles doen wat je wil, maar nu staat alles stil." Uiteindelijk ruimde hij het toch op. "Je hebt gelijk Martin’." zei hij achteraf.'

Foto: Marissa de Koning

'Ik wil dit, maar kán het ook echt?'
Werken, lopen of zelfs maar zelfstandig eten. Niets was meer vanzelfsprekend voor de oud-militair toen hij, na zijn dienstperiode, in 2010 gewond raakte op het werk. Negen maanden lag hij plat in bed, afhankelijk van anderen. Na zes rugoperaties en de plaatsing van een neurostimulator dacht Martin in 2018 voorzichtig weer vooruit. Hij startte met vrijwilligerswerk op een zorgboerderij, één dag per week. Martin: 'Honderd procent afgekeurd. Dat was de stempel die ik kreeg. Thuiszitten wilde ik niet. Ik vroeg het UWV om hulp.' Via een zorgboerderij gaat Martin aan de slag als begeleider dagbesteding. Zijn werkuren bouwt hij langzaam op naar twaalf uur per week. Ondertussen haalt hij zijn mbo-4 diploma.

 'Ik gooi mijn LinkedInprofiel open en zie wel wat er gebeurt'
Toen de dagbesteding in 2022 stopte dreigde Martin weer werkloos te raken: 'Ik dacht: ik gooi mijn LinkedInprofiel open. Ik zie wel wat er gebeurt.' iHUB-recruiter Melanie Pointl zag destijds de oproep. Martin: ‘Het sollicitatiegesprek met haar was grappig. Bij een sollicitatie doe je jezelf toch altijd heel goed voor? Maar ja, ik heb een rugzak. Dat wist zij ook. Ik ben daar transparant in, dus ik gooi in één keer alles op tafel.' Melanie zag mogelijkheden en bood Martin een meeloopdag aan op Berge Bos. Martin: 'De jongere groep, acht tot twaalf, kan ik fysiek goed aan.' Het meelopen beviel zo goed dat Martin in dienst kwam.  

'Belangrijk is dat ik inzetbaar blijf'
Nu, een jaar later, ervaart Martin dat iHUB blijft meedenken: 'Na mijn eerste nachtdienst bijvoorbeeld werd ik gebroken wakker. Dat bed was verschrikkelijk. Als ik draaide schudde het nog minutenlang na.' Het bed werd na overleg vervangen. Martin: 'Tot vreugde van mijzelf én de rest van het team haha! Belangrijk is dat ik inzetbaar blijf. Als ik goed voor mijzelf zorg kan ik goed voor de kinderen zorgen.' Het motto van defensie: één team, één taak, herkent Martin in iHUB: 'We werken met z’n allen voor de kinderen. Niemand blijft achter. Ik zie mijzelf hier nog wel een tijd werken.'

De naam Wout* is gefingeerd. 

Is werken bij iHUB ook iets voor jou? Neem contact op met de recruiters via: https://www.werkenbijihub.nl/recruiters