'Henke voelt als familie voor mij'
21 maart 2023 

'Henke voelt als familie voor mij'

Senna (17) volgt onderwijs bij het Educatief Centrum. Heeft geen favoriet nummer, ze draait van alles door elkaar. ‘Het afgelopen jaar was zwaar voor mij. Mijn moeder overleed vorig jaar oktober. Ook toen was Henke (pedagogisch medewerker en JIM, red.) er voor mij. Hij is op de crematie geweest. Hij kende mijn moeder ook. Henke voelt voor mij niet als een JIM* of een oud-begeleider. Hij is familie.’

Foto: Vincent van Dordrecht

Alles bespreken
Elf jaar is Senna als zij Henke ontmoet: ‘Ik woonde op een groep, hij was mijn mentor. Henke was de enige waar ik naar luisterde. Ik vond hem aardig. Hij begreep mij. Als oudste in de groep voelde ik mij vaak niet serieus genomen. Aan een dertienjarige vraag je toch niet een tekening te maken? Alles besprak ik met hem. Hij nam altijd de tijd voor mij. Ik liep vaak weg van de groep, maar niet als Henke er was. Ik schold veel in die tijd. Hij zei dan: “Ik snap het, maar probeer erop te letten.” Anderen stuurden mij weg, Henke had geduld.’

Andere groep
Na anderhalf jaar vertrekt Henke naar een andere groep. Senna: ‘Ik heb gehuild. Ik vond het verschrikkelijk. Omdat hij op hetzelfde terrein bleef werken, zag ik hem nog af en toe. Toen ik verhuisde verloren we elkaar uit het oog. Ik sprak hem twee jaar lang niet. Ik probeerde hem te vinden via Facebook en social media, maar dat heeft hij allemaal niet. Ik dacht dat ik hem nooit meer zou zien.’

Vertrouwenspersoon
Drie jaar geleden zoekt Senna een JIM. Senna: ‘Ik zocht een vertrouwenspersoon en iemand die bij praktische vragen kan helpen. Ik dacht direct aan Henke. Ik vond het heel spannend om te vragen of hij dat voor mij wilde doen. Diep in mijn hart wist ik wel dat hij ja zou zeggen, maar toch. We zien elkaar nu iedere maand. We kletsen over van alles, als ik problemen heb, helpt hij mij. Bij ieder belangrijk gesprek op het EC gaat hij mee. Als ik dadelijk achttien ben en mijn eerste brief van de Belastingdienst krijg bel ik Henke. Zeker weten!’

Samen eten
‘Ons contact is anders nu Henke mijn JIM is. Ik ben bij hem thuis geweest om samen te eten bijvoorbeeld en de moeder van Henke heeft voor mij een kleed gebreid. Dat vond ik echt super lief. En ik heb zijn privénummer. Dat hij zijn nummer aan mij toevertrouwde voelde heel bijzonder. Ik maak daar geen misbruik van.’

*Wat is een JIM?
Jouw Ingebrachte Mentor (JIM) is een vertrouwenspersoon, door een jongere zelf gekozen. Een JIM blijft, ook als een woonplek of behandeling wijzigt. JIM maakt deel uit van het privé leven en reikt daardoor verder dan hulpverlening. Zie ook www.jimwerkt.nl.

Lees hier het verhaal van Henke.

Deze blog is onderdeel van de reeks 'Die ene hulpverlener/jongere/docent...'.