'Werkgeluk zit in een klein hoekje (op de bank)'
02 december 2022 

'Werkgeluk zit in een klein hoekje (op de bank)'

Toen ik net begon met werken, was werkgeluk voor mij vooral een gevoelskwestie. Een duidelijk gevoel hebben van erbij horen, in een organisatie en in een team. Het na je vakantie weer naar het werk rijden en zin hebben om de jongeren weer te zien. Ik wist altijd al dat ik met jongeren wilde werken op een groep dus ik genoot van alle ervaringen.

Inmiddels werk ik als afdelingscoördinator en vlieg ik dit onderwerp aan vanuit een managementperspectief. De term werkgeluk is nu ook verbonden aan thema’s zoals verzuim en uitstroom. Mijn hoofd duizelt bij onderwerpen zoals generatiemanagement.

Vorige week liep ik onze (gesloten) afdeling op. Het was al donker buiten maar binnen branden gezellige lampjes. Ik kom binnen en word verwelkomd met een harde “SSSTTTTTTT!!!”. Eén van de meiden gebaart mij om zachtjes te doen en wijst naar de bank. Ik zie een andere dame, ingepakt in een denkentje, slapen op de bank. Twee jongens zijn ernaast aan het gamen zonder geluid en fluisteren tijdens het spel naar elkaar.

Ik voel me zo trots en blij dat dit gebeurt. Gewoon op een volle groep, de “moeilijkste” kinderen bij elkaar, die rekening houden met elkaar. “Ze heeft vandaag zitting gehad,” fluistert mijn collega naar me. Ik kijk nog even om naar het tafereel als ik wegloop. 

Mijn conclusie? Werkgeluk zit in een klein hoekje, en zoals in dit voorbeeld een klein hoekje op de bank. Je moet het alleen blijven zien, kleine succes vieren en vooral trots zijn op je team en je werk!

Sandra Raggl is afdelingscoördinator bij Horizon-locatie Antonius in regio Noord Holland Noord waar JeugdzorgPlus, gezinsbehandeling en ambulante hulp wordt geboden. Horizon is onderdeel van iHUB.